Near Field Communication

page-tnt

 

Bij Near Field Communication draait het om een ingebouwde lezer (hardware) in een smartphone. Deze lezer scant een ‘chip’ die bijvoorbeeld in een kleine sticker zit. De ultieme vorm van communicatie tussen offline naar online middelen!

Near Field Communication is een technologie voor draadloze communicatie. Het is een variant op het al bestaande Radio frequency identification (RFID). En dat is weer een variant van de alom bekende barcode. Door gebruik van de ingebouwde lezer in de telefoon wordt de RFID-tag gelezen. De Near Field Communication-chip (ook wel een NFC-tag genoemd) is een Nederlandse uitvinding uit 2002 van het bedrijf Philips Semiconductors (tegenwoordig NXP).

Near Field Communication voegt daarnaast nog iets extra’s toe: men kan de informatie niet alleen uitlezen, er is ook tweerichtingsverkeer mogelijk. Een ander verschil tussen RFID en Near Field Communication is dat NFC chips alleen werken op een afstand van maximaal 10 centimeter. Dit zorgt voor een relatief veilige dataoverdracht.

 

Bekijk hier een toepassing van Spotmaster Near Field Communication.

Een NFC-tag is een kleine ronde sticker, met daarin een chip ter grootte van een munt. Door het scannen van de NFC-tag is het mogelijk om de telefoon een actie te laten uitvoeren. De actie is bijvoorbeeld het activeren van een instructie of het registreren van een aan- of afmelding. Dit maakt deze toepassing uitermate geschikt voor realtime urenregsitratie.

De smartphoneproducenten zijn inmiddels begonnen met het implementeren van NFC-lezers. Dat is noodzakelijk om ervoor te zorgen dat Near Field Communication mainstream wordt. Android-fabrikanten innoveren er lustig op los met Near Field Communication en het lijkt erop dat Apple in de nabije toekomst met haar iPhone ook de stap gaat maken naar Near Field Communication.

Volgens Deloitte zijn er in 2010 al 50 miljoen smartphones met een NFC-lezer verkocht. In 2012 is dit aantal gegroeid naar 200 miljoen en de verwachting is dat eind van dit jaar 300 miljoen smartphones met een NFC-lezer worden verkocht. Forst & Sullivan geeft aan dat in 2015 53,3% van alle smartphones een NFC-lezer zal bevatten.

Spotmaster loopt voorop in deze markt omdat zij een van de weinige aanbieders zijn die hun applicatie ook geschikt hebben gemaakt voor de verwerking van data die op basis van Near Field Communication wordt gegenereerd.